Voedselbos Waspik

Geïnspireerd door een voedselbos in Breda, schreef Jos van Genugten in 2018 een plan voor de opstart van een nieuw project van 1,6 hectare in Waspik. Dankzij een succesvolle crowdfunding-campagne slaagde hij er in om een oude, verwilderde tuinderij en een aansluitend weiland om te vormen tot een veerkrachtig voedselbossysteem gedragen door een community van een 40-tal vrijwilligers. Vanuit een gedeelde levensvisie klikte het meteen met Sjef en Wilma die vanaf de start werden betrokken.

Labyrint op Leylijnen

De polder Binnenbijster is niet alleen een unieke locatie omdat er kwelwater bovenkomt vanuit 3 verschillende gebieden, maar ook omwille van de vruchtbare grond waarin 700m³ kleigrond vermengd werd met de bestaande zandgrond. De meeste percelen in de omgeving worden stilaan omgevormd van landbouw naar natuur. Vanuit zijn theologische achtergrond besloot Jos om een labyrint gevuld met heerlijk geurende kruiden aan te leggen op de Leylijn die dwars door het voedselbos loopt.

7A1A0938.jpg

“Je ziet overal in de wereld labyrinten terugkomen op open plekken. Het is een oeroud symbool voor de levensweg met alle verschillende wendingen en is nog steeds een plek van bezinning waar je echt tot rust kunt komen.”

In de trainingen, retraites en workshops die hij samen met zijn vrouw Mirjam organiseert vanuit De Levensboom komt hij steeds meer mensen tegen die de verbinding met de natuur kwijt zijn. In het ontwerp van het voedselbos werd dus vooral hiermee rekening gehouden vanuit de visie “voedsel voor het lichaam en voedsel voor de ziel”. Dat vertaalt zich concreet in volgende 3 kernwaarden:

  • natuur: we streven een zo groot mogelijke biodiversiteit na met meer dan 700 bomen en 1200 struiken, bloemen, kruiden, klimmers, een paddenpoel, nestkasten, …

  • educatie: er zijn een heleboel vrijwilligers betrokken die mensen meer in contact willen brengen met natuur vanuit een filosofie om de natuur eerder te dienen dan te beheersen. Daarnaast zijn er enkele spirituele oefeningen geïnspireerd door Franciscus van Assisi en Augustinus over hoe je omgaat met de schepping en hoe je een goede samenleving kan opbouwen.

  • gemeenschap: via de natuur verbinden we mensen met elkaar en worden er tal van ontmoetingen georganiseerd (bv. zomeravondprogramma’s) waarbij het vaak draait rond de kortere weg van grond naar bord.

Boeren en buren

Aangezien Jos reeds 45 jaar in Waspik woont, gelooft hij sterk in de kracht van de lokale gemeenschap. “Als ik niet kon rekenen op de hulp van boeren met de nodige machines, dan was er geen beginnen aan. Het is buitengewoon belangrijk om die link te leggen met landbouwers.” Die diversiteit was vanaf de plantdag zichtbaar waarbij jong en oud is komen helpen.

Verdere uitbreidingsplannen bestaan er in om een windhaag aan te leggen en daarna gaandeweg rijen bomen in de vorm van agroforestry aan te planten. Daartussen kan dan een boer aan de slag om schapen te laten grazen of te hooien. Tenslotte is er nog het idee om een plukroute te creëren van een 80-tal fruitbomen om het bijzondere van deze polder extra te markeren.

Previous
Previous

De Heulhoeve

Next
Next

Villa Cappana