Land van Weert

De coöperatie Herenboeren Land van Weert werd in 2018 opgericht met als doel om “samen duurzaam voedsel te produceren”. Met boer Daan De Ridder vond het lokale bestuur de geschikte man om een terrein van 12 hectare te gaan bewerken. Sjef en Wilma werden vanaf de start van het project betrokken om de lay-out van de boerderij en een permacultuurboomgaard te ontwerpen. Na anderhalf jaar zijn de eerste resultaten al volop zichtbaar.

Oogstplanning voor de komende decennia

De vereisten voor de boomgaard waren dat deze duurzaam moest zijn, absoluut geen monocultuur en moest ingepast worden aan de productie-eisen van het systeem van de Herenboeren. Er werd gekeken naar een oogstplanning voor de komende decennia. Zo heeft de laagstamboomgaard een kortere levenstermijn, terwijl de hoogstamboomgaard zijn productiepiek pas na een jaar of 15 bereikt. Climaxbomen zoals walnoot en tamme kastanje werden in een lange plukwal aangeplant met als resultaat een natuurlijke corridor van 1km. De eerste jaren zorgen frambozen, bessen en bramen voor een verzekerde eerste opbrengst. Verder is het systeem ontworpen als een open source systeem waarbij je steeds meer zaken kan binnenbrengen (bv. klimmers) en kan upgraden zodat je het net zo vernieuwend kan maken als je wilt. In de toekomst zou Daan graag nog beginnen werden met dieren die het systeem nog helemaal af zouden maken en alle kringlopen kunnen sluiten. Verder zijn er in Weert nog veel mogelijkheden qua gebouwen zijn en is er ook daar misschien verbreding mogelijk door producten te gaan verwerken.

Complementaire krachten

Na een opleiding aan Warmonderhof ging Daan aan de slag bij verschillende agrariërs in binnen- en buitenland. Hij deed ervaring op in zowel biologische dynamische boerderijen als een CSA-project van 250 hectare in Engeland. Eens terug aangekomen in Nederland, geraakte hij geïnspireerd door de eerste Herenboeren in Boxtel. Met als gevolg dat hij ook graag zelf wilde starten met een alternatief, duurzaam en eerlijk model voor voedselproductie. Dat bracht hem uiteindelijk tot in Alweert. De infrastructuur van de Herenboerderij was reeds helemaal uitgetekend door Fruitzforlife in combinatie met het Herenboeren-projectteam. Daarbij bleek Daan zijn ervaring met grootschalige akkerbouw en kennis over mechanisatie een goede aanvulling. Zijn voorliefde ging oorspronkelijk wel uit naar melkvee, maar met dit project heeft hij zichzelf “omgeschoold tot tuinman”. Daarbij wordt hij gelukkig ook bijgestaan door een heel team van vrijwilligers die meehelpen met het onderhoud en de oogst en zo de coöperatie Herenboeren Land van Weert tot een succes maken!


Previous
Previous

Herenboeren Assen

Next
Next

BoerInNatuur