Schevichoven

Is regeneratieve landbouw iets voor jou? Klik hier voor meer info!

-

Is regeneratieve landbouw iets voor jou? Klik hier voor meer info! -

Op Schevichoven willen Maarten en Eliette Van Dam een voorbeeld zijn van de kracht van herstellende landbouw. Ze vertrekken daarbij vanuit de overtuiging dat regeneratief boeren en financiële gezondheid perfect hand in hand kunnen gaan. Ze gingen met Sjef en Wilma in zee voor de uitwerking van een project van 6 hectare met een uiteindelijk doel van 20 hectare.

Historisch en hedendaags

De rijke geschiedenis van Schevichoven gaat helemaal terug tot in de 14e eeuw en inspireerde Maarten en Eliette om een nieuwe, toekomstbestendige manier van landbouw te bedenken. Vanuit hun achtergrond in agrarisch ondernemen en impact investeren realiseren ze hun “gedeelde missie om het voedselsysteem te veranderen” via o.a. succesvolle crowdfunding-campagnes.

Ze vertrekken in hun aanpak vanuit 4 speerpunten: kennisdeling, biodiversiteit, bodemherstel en rendabiliteit. Het ontwerp werd sterk beïnvloed door externe factoren zoals hoogtelijnen en moest geïntegreerd worden in het open buurtlandschap. Dat resulteerde uiteindelijk in een beplanting van 4 vegetatielagen verdeeld over verschillende teeltvelden. Denk daarbij aan een kruidlaag (salie, dropplant, citroenmelisse, lavendel, venkel, rabarber, boerenkool,…) een struiklaag (braam, braamboos, duindoorn, appelbes, honingbes, dwergkwee, paw paw, vijg …), halfstam- en hoogstambomen zoals appel, perzik en walnoot.

7A1A1691.jpg

“In het begin was er best wat discussie over het gebruik van worteldoek en houtsnippers, maar je kan er niet omheen dat er ook kosten liggen bij arbeid. Ook daar moet je mee rekening houden in je ontwerp.”

Vanaf de (late) aanplant in april werd direct werk gemaakt van worteldoek, houtsnippers en degelijke waterberging waardoor er nauwelijks uitval was bij het plantgoed. In september ging boer Ruben vol enthousiasme aan de slag zodat de planten ook de extra aandacht zouden krijgen die ze de eerste jaren nodig hebben.

Landbouw met ambitie

De huidige afzetmarkt beperkt zich tot de kruidenthee van Wilder-Land, maar in de toekomst zal er ook samengewerkt worden met oa. de maaltijdboxen van Boerschappen. Alles werd tot in de puntjes berekend vanuit een duidelijk verdienmodel. Het past allemaal in de ambitieuze toekomstplannen waarmee wordt aangetoond dat deze mix van permacultuur, agroforestry en herstellende landbouw - de zogenaamde “SchevicMethode” - een nieuw pad kan betekenen. Daarbij streeft Schevichoven ernaar om een voorbeeld te zijn voor “een additionele 5.000 hectare in Nederland in 2040 om uiteindelijk het omslagpunt voor de akkerbouw in Nederland te bereiken (d.w.z. 20% van het totaal) met 100.000 hectare in transitie in 2050”.

Previous
Previous

De Ruurhoeve

Next
Next

De Heulhoeve